Zasebna zobozdravstvena ordinacija Klarič - Preventiva
 
 
 
 
     
 
        Četrtek, 22 Februar 2024
Meni
Domov
Predstavitev
Urnik
Naše storitve
Kako do nas
Plačilni pogoji
Kontakt
Povezave
Zanimivosti
Preventiva
Zobna ščetka - Električna ščetka - Interdentalna ščetka - Zobna nitka
Zobotrebec - Čiščenje mostičkov - Čiščenje protez
Preventiva E-pošta
Za zdrave zobe in dlesni je potrebno vsakodnevno temeljito čiščenje zob. Za nastanek kariesa (zobna gniloba) in parodontalne bolezni (parodontoza) je najbolj odgovoren plak – to so mehke zobne obloge in ostanki hrane v katerih so bakterije. Te bakterije izločajo kisline, ki raztapljajo zobno sklenino in nastane karies - zobna gniloba. Zob postane občutljiv na sladko, kislo, hladno... Bolečina je ostra in kratkotrajna ter poneha, ko se zob ogreje ali ko slina izplakne dražeči vzrok. Kariozni zob je potrebno očistiti in narediti zalivko - plombo.


Karies - zobna gniloba

Če se karies ne očisti in ne naredi zalivka, se povečuje in pride do zobne pulpe (živca). Ko bakterije okužijo zobno pulpo se pojavijo močne bolečine, ki ne ponehajo. Zob je občutljiv na pritisk in temperaturne spremembe, bolečine pa so dolgotrajne, lahko pride tudi do otekline. Tak zob je potrebno endodontsko zdraviti tako, da se odstrani cela pulpa in se zob napolni.


 Vnetje pulpe


Plak ne povzroča le kariesa. V plak se vgrajujejo minerali iz sline. Postane trda rumenkasta ali rjava obloga, ki se močno drži zoba. To je zobni kamen. V zobnem kamnu so bakterije, ki povzročajo vnetje dlesni (gingivitis). Vnete dlesni so rdeče in otekle ter pri ščetkanju krvavijo.


Gingivitis- vnetje dlesni

Ko se zobni kamen spusti pod dlesen, strupi, ki jih izločajo bakterije iz zobnega kamna in imunski odgovor nanje povzročijo vnetje in propadanje obzobnih tkiv: pozobnice, koreninskega cementa in kosti okoli zoba. Dlesen se odmakne od zoba, med zobom in kostjo se pojavijo obzobni (parodontalni) žepki. Ti žepki so pogosto gnojni in krvavijo. Zaradi topljenja kosti se zobje začnejo majati in spreminjati položaj. Ko majavi zobje izgubijo funkcijo in povzročajo težave, jih je potrebno izruvati.


                                                              

                  Začetni parodontitis                         Napredovali parodontitis

 

 
Administracija